Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Tο COP23 στη Βόννη (6 -17 Νοεμβρίου 2017)

του Wayne Hall

Τα συνέδρια του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης των Ενωμένων Εθνών που υπογράφτηκε το 1992. Αυτή η σύμβαση επιδιώκει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κλιματικής αλλαγής επιβάλλοντας σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη την υποχρέωση να περιορίσουν  τις  εκπομπές  των αερίων που λέγεται ότι προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Απαιτεί από τις βιομηχανικές  –  σε αντιδιαστολή με τις αναπτυσσόμενες   –  χώρες να επιτύχουν τη σταθεροποίηση των δικών τους εκπομπών στα επίπεδα του 1990. Η διάκριση ανάμεσα στις βιομηχανικές και τις αναπτυσσόμενες χώρες πηγάζει από το σκεπτικό ότι οι βιομηχανικές χώρες ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επίσης ότι διαθέτουν τη θεσμική και χρηματοοικονομική ικανότητα να τις περιορίσουν. Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις βιομηχανικές χώρες.

Το πρώτο συνέδριο του ΟΗΕ για τις κλιματική αλλαγή πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το 1995. Το πιο πρόσφατο,  το εικοστό τρίτο διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Βόννη. Την προεδρία φέτος έχουν τα νησιά των Φίτζι. Στα συνέδρια του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ήταν έντονη από την αρχή η παρουσία της κοινωνίας των πολιτών με την έννοια ότι συμμετέχουν οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με τα προβλήματα του περιβάλλοντος και βέβαια όχι μόνο τα προβλήματα του περιβάλλοντος αλλά και της ισότητας, της σχέσης μεταξύ των φύλων, κτλ.  Πολλοί από τους ακτιβιστές προβληματίζονται για αυτό που αποκαλείται κλιματική δικαιοσύνη, climate justice, κάτι που απ’ ότι φαίνεται προϋποθέτει τη σκόπιμη ανθρώπινη επέμβαση στο κλίμα γιατί αν το κλίμα καθορίζεται από τη Μητέρα Φύση, ή έστω από τη Μητέρα Φύση σε συνδυασμό με τα ακούσια αποτελέσματα της βιομηχανικής ανάπτυξης,  προφανώς δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για τη δικαιοσύνη, αφού υποτίθεται ότι η Μητέρα Φύση έχει δικούς της κανόνες που δεν υπαγορεύονται από τις επιθυμίες των ανθρώπων.

Εκτός από την επιρροή στις συζητήσεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων υπάρχει και ένας επιπρόσθετος παράγοντας  ο οποίος σημειώνεται από την οργάνωση  Carbon Trade Watch, δηλαδή Παρατηρητήριο του Εμπορίου Άνθρακα,  μια ομάδα που αντιτίθεται στο εμπόριο ρύπων, που είναι από τα κεντρικά στοιχεία της μεθοδολογίας του ΟΗΕ για το κλίμα.

Το πλήρες κείμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου