Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Κείμενο για τη συνάντηση


Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου
ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ
http://epitropiagonavolou.gr/


Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο: με σημείο αιχμής την ενέργεια, υπάρχει απειλή σε λίγες δεκαετίες να μην έχει μείνει τίποτα όρθιο, και στην ύπαιθρο και στις πόλεις. Στη μεν ύπαιθρο από τις ανεμογεννήτριες κυρίως, στις δε πόλεις κυρίως από την καύση σκουπιδιών. Οι ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν τα βουνά, οι μονάδες καύσης σκουπιδιών θα γεμίσουν τις πόλεις (κι όχι μόνο) καρκίνο.

Την προηγούμενη δεκαετία ένας πολιτικός των ΗΠΑ ονόματι Αλ Γκορ διαφήμισε αγρίως το κλιματικό πρόβλημα. Σε λίγα χρόνια μέσα, στήθηκε το νομικό πλαίσιο και άπειρες εταιρείες, με το οικολογικό πρόσχημα, έστησαν μια οικολογική μπίζνα πράσινης ενέργειας πλουτίζοντας από τις επιδοτήσεις, αφήνοντας κατεστραμμένα βουνά και εκατοντάδες χιλιάδες ανεμογεννητριών να σκουριάζουν στον ήλιο και τη βροχή.

Στην Ελλάδα μέσω της ΔΕΗ εδώ και χρόνια άρχισε να προβάλλεται μια πράσινη απολογητική κατά του λιγνίτη και υπέρ μιας υποτιθέμενης πράσινης στροφής, την οποία οι καταναλωτές ήδη πληρώνουμε ακριβά. Το σενάριο της δοκιμασμένης πράσινης απάτης έχει ήδη στηθεί κι εδώ. Η Ελλάδα ως οικολογικός χώρος στηρίζεται στα βουνά, τα οποία εξασφαλίζουν ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα, καθαρό νερό και περιβαλλοντική προστασία του τοπίου. Εάν οι κορυφές των βουνών αρχίζουν να διαβρώνονται από διανοίξεις δρόμων, σε βάθος χρόνου τα ελληνικά βουνά θα πεθάνουν, και στο σύνολό της η ελληνική φύση, που σε σχέση με άλλες χώρες είναι παρθένα και ανόθευτη και άθικτη από τη βιομηχανική δραστηριότητα, θα έχει δεχθεί ένα καίριο πλήγμα στο μαλακό υπογάστριο. Όσο δε για τις πόλεις, που αποτελούν και τους κύριους παραγωγούς σκουπιδιών, εάν προωθηθεί η καύση για ανάκτηση ενέργειας, σε λίγες δεκαετίες η ρύπανση και ο καρκίνος θα τις έχουν μετατρέψει σε τοξικές περιοχές θανάτου.

Το άναρχο αναπτυξιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας, αποτελεί ιδανικό πεδίο δράσης για την αρπακτική επιχειρηματικότητα των πολυεθνικών εταιρειών της δύσης, που βρήκαν τη χώρα μας έναν πρόσφορο τόπο για να ξεφορτωθούν το τεχνολογικό σκουπιδαριό του δήθεν αναπτυγμένου κόσμου, γεμίζοντας τις τσέπες τους με νέα κέρδη εις βάρος των ανθρώπων και των τόπων τους. Εδώ στο Βόλο εμείς βιώνουμε αυτήν την προσβολή, ο Βόλος είναι μία πόλη που πολιορκείται εδώ και δεκαετίες από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική ρύπανση, και όπου οι μείζονες καρκίνοι σκοτώνουν τους ανθρώπους 4 φορές περισσότερο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία επιστημονικής επιδημιολογικής μελέτης.

Λύσεις υπάρχουν, όπως οι τεχνολογίες υδρογόνου, που δίνουν στις τοπικές κοινωνίες τον έλεγχο της ενέργειας και τις κάνουν ανεξάρτητες ενεργειακά, αλλά πολεμούνται από το κατεστημένο οικονομικό σύστημα της ενεργειακής αγοράς που έχει τα συμφέροντά του στα συμβατικά καύσιμα τα οποία και ελέγχει. Αυτό που εμείς ως χώρα μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε όσο και όπως μπορούμε τον τόπο μας από την επιθετική επιχειρηματικότητα των εταιρειών, για να διατηρήσουμε αλώβητη τη φύση μας και τις πόλεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου