Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

«Ελληνική Φύση 2020»: πρόταση για δράση

Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου
ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ


«Ελληνική Φύση 2020»: Πρόταση για δράση

Περιγραφή ιδέας

Υπόβαθρο

Η ελληνική φύση: εκπληκτική και ανόθευτη. Είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, είναι αυτό που δίνει ταυτότητα στην Ελλάδα. Μια φύση πηγή ιστορίας, κουλτούρας, παράδοσης, όπου σμίγουν το παρελθόν και το παρόν. Η Ελλάδα πάντα είχε φυσικό πολιτισμό, δεν ανέπτυξε αστικό πολιτισμό. Λόγω της απουσίας βαριάς βιομηχανίας, το περιβάλλον της Ελλάδας έχει μείνει παρθένο και ανόθευτο (με εξαίρεση συγκεκριμένες περιοχές κοντά σε πόλεις). Η αξία της ελληνικής φύσης απορρέει από τη γεωγραφική θέση και το φυσικό τοπίο. Λόγω των φυσικών παραγόντων -όπως το έντονο ανάγλυφο και το πολυσχιδές νησιωτικό περιβάλλον- το τοπίο χαρακτηρίζεται από έντονη ποικιλομορφία και εναλλαγή βιοτόπων και εξαιρετική βιοποικιλότητα. Έτσι ήταν ανέκαθεν, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες λόγω έντονης μεταλλαγής των κοινωνικών συνθηκών, έχουν αναπτυχθεί αστικά κέντρα με πολύ έντονη την αστυφιλία και ταυτόχρονη εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Σε αντίθεση με τις δυτικές αναπτυγμένες κοινωνίες που έχουν υποστεί τη λαίλαπα της ανάπτυξης και πλέον η Φύση έχει επανέλθει ως θεμελιώδης αξία από ανάγκη, στην Ελλάδα οι Έλληνες έχουν πέσει με τα μούτρα σε μια ιδεατή αστική ανάπτυξη, ξεχνώντας τη φύση και επί της ουσίας και επί της αρχής. Αυτή την εκπληκτική φύση που οι άλλοι θαυμάζουν, και πάνω στην οποία επιβιώνει ακόμη -όσο επιβιώνει- ο τουρισμός ως οικονομική διέξοδος. Οι δύο τομείς που ανέκαθεν “ξελάσπωναν” την Ελλάδα ήταν από τη μια η ιστορία και ο πολιτισμός και από την άλλη η φύση, και ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι που δίνει ταυτότητα και στην Ελλάδα και στον Έλληνα.

Με μια άναρχη “ανάπτυξη” που προσπαθεί να περισώσει την αστική οικονομία, ξαφνικά ο τεράστιος φυσικός πλούτος της Ελλάδας βρίσκεται στο στόχαστρο του αστικού ανθρώπου που βλέπει μόνο δείκτες οικονομίας και παραγωγικότητας. Η εκπληκτική ελληνική φύση, το “δυνατό χαρτί” της Ελλάδας και των Ελλήνων, γίνεται “παράπλευρη απώλεια” σε μια ανάπτυξη που δεν σέβεται τον τόπο, την ιστορία, τον πολιτισμό, μια ανάπτυξη έτοιμη να καταβροχθίσει ανεπανόρθωτα και μη-βιώσιμα μια φύση μακρινή και άγνωστη. Και όχι για τον τόπο ή τους ανθρώπους του, αλλά στη λογική των νόμων της αγοράς, με ξεπούλημα στα συμφέροντα λίγων, ξένων ή εγχωρίων.

Καύση σκουπιδιών, εξορύξεις, ανεμογεννήτριες, αυτά είναι “μακριά” για να απασχολήσουν τον αστό που κλεισμένος στην εικονική ασφάλεια του διαμερίσματος και της οθόνης του, έχει εκπαιδευτεί να βλέπει μόνο οικονομικούς συντελεστές και κέρδη. Αν η φύση μας χαθεί, χαθήκαμε κι εμείς. Αν τη χάσουμε, χάσαμε τη ζωή μας. Η Ελληνική Φύση η αιώνια παρθένα περιμένει έξω από την πόρτα μας να την ανακαλύψουμε. Είναι η ζωή μας, είναι το μέλλον μας, είναι ό,τι πολύτιμο μάς έχει απομείνει για το αύριο. Πρέπει να την προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού, να σώσουμε τον τόπο μας και τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας. Αυτή τη φύση πρέπει να την δείξουμε και να την αναδείξουμε. Οι Έλληνες πρέπει να γνωρίσουν αυτό που τους έμεινε να υπερασπιστούν.

Το ζήτημα της ενέργειας συνδέεται άμεσα με την αλόγιστη εκμετάλλευση των πόρων (φύση, κοινωνία, πολιτισμός) σε μία πραγματικότητα όπου η φύση δεν συντηρείται αλλά απλά καταναλώνεται. Αναλώνεται με εξωφρενικό ρυθμό ως παράπλευρη απώλεια. Ενεργειακοί και φυσικοί πόροι μπαίνουν στο μηχανισμό της αγοράς με τη λογική “ό,τι σπανίζει γίνεται εμπόρευμα και φέρνει κέρδη”, με απόλυτη αδιαφορία για τη βιωσιμότητα, και με φόρτωμα των συνεπειών σε πλάτες άλλων. Για να σταματήσει ο αφανισμός, για να απαιτήσει η κοινωνία το βιώσιμο της χρήσης των πόρων και να απαιτήσει αειφορία, πρέπει οι Έλληνες να γνωρίσουν “τι χάνουν”, τι έχουν χάσει, τι έχουν ξεχάσει. Έχουμε ανάγκη από μια “επιστροφή στη φύση” όχι ρομαντικού και ιδεατού χαρακτήρα, αλλά ως ουσιαστική πραγματιστική επίγνωση του περιβάλλοντος ως άθροισμα των τριών θεμελιωδών κοινών αξιών: Φύση-Κοινωνία-Πολιτισμός. Αυτά τα τρία που συνιστούν ότι λέγεται στα αγγλικά “commons”, τις κοινές αξίες που πρέπει η κοινότητα να κρατήσει έξω από το μερικό συμφέρον και τον ιδιωτισμό.

Σκοπός

Άνθρωποι που θέλουν να γνωρίσουν την ελληνική φύση να παρακινηθούν για να βγουν έξω από το τείχος της πόλης συμμετέχοντας στη δράση. Όσοι δεν μπορούν να το κάνουν (σίγουρα θα είναι οι περισσότεροι) να στηρίξουν τη δράση κοινοποιώντας το γεγονός και το μήνυμα. Δημοσιεύονται εικόνες και εμπειρίες, για να γνωρίσουν οι Έλληνες και όχι μόνο την Ελλάδα στους Έλληνες και όχι μόνο.

Η δράση

Ορίζουμε σημεία στο χάρτη της Ελλάδας που σχετίζονται με τα βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα, π.χ. Ήπειρος για εξορύξεις, Χαλκιδική για το χρυσό, Μεσοχώρα-Αχελώος για την εκτροπή, Άγραφα για ανεμογεννήτριες, Φυλή Αττικής για σκουπίδια, κλπ.. Ένας ποδηλάτης (τουλάχιστον ένας) συνδέει τα διάφορα σημεία με διαδρομές που περιλαμβάνουν τα σημεία αυτά. Οι διαδρομές αποφασίζονται και δημοσιοποιούνται όσο πιο έγκαιρα, ώστε όποιος θέλει να μπορεί να ακολουθεί σε οποιοδήποτε κομμάτι. Σε διάφορα σημεία μπορούν να γίνονται γεγονότα, παρουσιάσεις κλπ. Όσοι συμμετέχουν στην πορεία/πορείες αυτές στέλνουν υλικό και κάποιος/κάποιοι συντηρούν σελίδα με καθημερινή ενημέρωση και την κοινοποιούν. Η δράση δεν πρέπει να είναι γεγονός ξεκομμένο και “από μόνο του”, αλλά να δένει με επικαιρότητα και δράσεις από άτομα/συλλογικότητες/κινήματα/φορείς.

Το υλικό που η ομάδα στέλνει πίσω (φωτογραφίες, βίντεο) υπακούει σε δύο κανόνες:
-Αισθητική: Η δύναμη της εικόνας είναι δεδομένη.
-Ντοκουμέντο: Όπου υπάρχουν τα προβλήματα, είτε υπάρχοντα προβλήματα είτε απειλές, δίνεται πληροφόρηση με όλους τους τρόπους (εικόνα, λόγος, συνεντεύξεις κλπ.)

Η δράση αρχίζει Μάιο 2020 και διαρκεί μέχρι Οκτώβριο. Δεν υπάρχει φραγμός στο πού μπορεί να πάει η ομάδα, μπορούμε να φτάσουμε στα πιο απόμακρα σημεία της ελληνικής γης. Οι σπουδές μου αφορούσαν δασολογία, οικολογία, βιολογικές επιστήμες. Από παλιά ταξιδιωτικός ποδηλάτης και φωτογράφος, ενδεικτική σελίδα: http://i-alli-ellatha.blogspot.com/. Ο ρυθμός δεν θα είναι αθλητικός, ώστε κάθε υγιής άνθρωπος να μπορεί να ακολουθήσει. Οι έμπειροι στη διαβίωση στη φύση στηρίζουν και βοηθούν τους πιο άπειρους και όλοι συμμετέχουν στη διαμόρφωση της κοινής εμπειρίας. Με την καλή παρέα είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαίνεται. Απολαμβάνουμε, μαθαίνουμε, επικοινωνούμε. Η Ελλάδα είναι ιδανικός τόπος να την περιηγείσαι με ποδήλατο και περνάς εξαιρετικά καλά και φθηνά. Οι ιστορίες του καθενός συμβάλλουν στην διαμόρφωση του κοινού τόπου. Η μετακίνηση με ποδήλατο είναι ιδανικός τρόπος για να γνωρίσει κανείς τη Φύση, την Κοινωνία, τον Πολιτισμό. Η στήριξη της κοινής δράσης προωθεί τη στήριξη κοινής πατρίδας και κοινής προοπτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου